Bogactwo składników odżywczych i antyoksydantów
Zielona herbata powstaje z takich samych liści, co zielona. Nie jest poddawana procesowi fermentacji, dzięki czemu ma naturalny kolor. Po zebraniu liści zostawia się je do zwiędnięcia oraz odparowania, a później suszy.
Herbata zielona zawiera takie substancje jak polifenole, teofilina oraz kofeina. Nie brakuje w niej cennych związków mineralnych – wapnia, magnezu, żelaza, sodu, fosforu, miedzi, fluoru, manganu, krzemu i jodu. W zielonej herbacie są obecne także witaminy – B1, B2, K i PP oraz kumaryny, lecytyny i aminokwasy. Ta różnorodność substancji sprawia, że ma ona bardzo korzystne działanie na organizm człowieka.
Jednym z najważniejszych składników aktywnych tej herbaty jest EGCG, czyli epigallokatechiny galan. Jest to silny antyoksydant, który chroni komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Przyczyniają się one do starzenia się komórek, a także rozwoju chorób.
Korzyści zdrowotne picia zielonej herbaty
Zielona herbata ma pozytywne działanie na osoby z chorobami układu krążenia. Katechiny w niej zawarte działają przeciwutleniająco, przeciwzakrzepowo oraz przeciwzapalnie. Zapobiegają też zlepianiu się płytek krwi i regulują poziom lipidów. Herbata ta ma również działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu może chronić DNA, białka oraz lipidy, a tym samym też organizm, przed rozwojem nowotworów. Może poprawiać również funkcjonowanie mózgu i zapobiegać takim chorobom jak Alzheimer.
Katechiny w zielonej herbacie mogą wykazywać też pozytywne działanie na zachowanie równowagi flory bakteryjnej jelit. Do tego mają także właściwości przeciwwirusowe. Regularne picie zielonej herbaty może wspomagać też walkę z otyłością. Dzięki niej możesz zaobserwować spadek masy ciała i zawartości tkanki tłuszczowej, a także przyspieszyć swój metabolizm.
Jak parzyć zieloną herbatę?
Sposób parzenia zielonej herbaty ma znaczenie dla wydobycia jej smaku i maksymalizacji korzyści zdrowotnych. Idealna temperatura wody to około 70-80°C. Zapobiega to przegrzaniu liści i wydobywa ich delikatny smak. Czas parzenia powinien wynosić maksymalnie 1,5 minuty (im dłużej, tym bardziej gorzka będzie), jednak zależy to głównie od jej odmiany. Każda z nich wymaga nieco innego traktowania.
Napary z zielonej herbaty mogą być przyrządzane z najróżniejszymi dodatkami, np. cytryną, imbirem czy miętą. Pasuje do niej także miód czy wanilia. Co ważne, jeśli dodasz do niej cytrynę, zwiększysz jej potencjał antyoksydacyjny. Z kolei mięta pomoże Ci wesprzeć procesy trawienne, a imbir wzmocni odporność oraz zmniejszy stres. Zielona herbata zapewnia mnóstwo korzyści, a do tego ma charakterystyczny, przyjemny smak.
Artykuł sponsorowany